Leonie Schoenmakers.

​Theatermaker Theaterdocent Actrice

Over mij…

Mijn naam is Leonie Schoenmakers. Ik ben 25 jaar oud en woon in Utrecht. Vanaf juli 2022 ben ik alumnus van de studie Docent Theater aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ik voel een grote passie voor het lesgeven aan kinderen van basisschoolleeftijd, groep 1 tot en met 8. De onderzoekende houding en nieuwsgierige energie die zij vaak hebben deel ik met hen. Door middel van verschillende methoden wil ik hen helpen in hun ontwikkeling tot creatieve en sociaal vaardige volwassenen. Dit doe ik bijvoorbeeld door theoretische vakken op theatrale wijze in de praktijk te brengen, presentaties te creëren en lessenreeksen te ontwikkelen waarbij leerlingen zich kwetsbaar en open leren opstellen.

Bij het kopje “Aanbod” vind je mijn aangeboden activiteit, schroom niet om daar een kijkje te nemen en mij een bericht te sturen!


Waar is het begonnen?
Dinsdagavond, het was weer zo ver: ik ging naar Grote Broer! Dit was de jeugdtheaterschool waar ik al sinds mijn elfde op zat. Hier begon ik met theatersportlessen en na twee jaar les mocht ik meespelen in mijn eerste productie. Iedere week leefde ik uit naar de dinsdagavond, want dat was de enige dag in de week dat ik het gevoel heb dat ik alles even los kon laten en echt mezelf mocht zijn.

In Nijmegen begon mijn passie voor theater bij jeugdtheaterschool Grote Broer. We kregen hier theatersportlessen en werkten vervolgens toe naar een presentatie. Uiteindelijk maakte ik deel uit van een productiegroep genaamd De Zwetende Hond, waar ik voor het eerst kennis maakte met de adrenalinekick bij het ‘optreden’. Op mijn zestiende studeerde ik af van mijn middelbare school de NSG met een VMBO-tl-diploma op zak.

In 2013 aangenomen op de Artiest Theateropleiding niveau 4 aan het ROC Rijn IJssel in Arnhem. Drie bijzondere jaren volgden, waarin ik mij heb kunnen ontwikkelen tot een ware actrice. Hierna ging ik een Topjaar Onderwijsassistent volgen, tevens op de ROC. Tijdens het Topjaar in 2016 kon ik binnen één jaar mijn niveau 4 Onderwijsassistentdiploma halen. Met een vaste stageplek bij mijn vorige opleiding Artiest Theater heb ik dit diploma behaald. Op deze opleiding heb ik mijn eerste theaterlessen gegeven aan MBO theaterstudenten.

In 2017 werd ik aangenomen op de HKU Docent Theater. Op deze opleiding ben ik in aanraking gekomen met theater maken, dramales geven, kunsteducatieontwikkeling, interdisciplinaire samenwerkingen en nog veel meer wat niet in één zin te vatten is. Hier heb ik mijn passie voor werken in het basisonderwijs ontdekt en ontwikkeld. In het vierde jaar ben ik er mede dankzij corona even uitgestapt, waardoor ik in 2021 weer met nieuwe energie, een heldere visie en concrete doelstellingen aan het afstudeerjaar kon beginnen.

Inmiddels ben ik (bijna) afgestudeerd als Bachelor of Theatre in Education (of: Docerend Theatermaker). Op dit moment geef theaterles op de basisschool en maak voorstellingen met- en voor kinderen van 4 tot 12. Komend jaar zal ik mijn werkzaamheden voortzetten bij Jeugdtheaterschool Utrecht en Stichting Sesar jeugdtheatergroep. In mijn les is het onder anderen mijn doel om door middel van theater kinderen te ondersteunen in hun persoonlijke-, sociaal cognitieve- en taalkundige ontwikkeling. Maar het allerbelangrijkste vind ik om het plezier wat ik iedere dinsdagavond ervaarde met hen te kunnen delen.

Curriculum Vitae
Portfolio